Mondkapjes declareren bij de baas?

Als je een mondkapje draagt voor je werk, kun je de kosten dan declareren?

Het maakt verschil of je dat mondkapje verplicht moet hebben omdat je reist met het OV, of dat je in werktijd/op het werk een mondkapje moet of wilt dragen. In veel gevallen willen werkgevers de mondkapjes wel betalen, maar zijn het vaak niet verplicht. Mag je zelf het fijnste mondkapje kopen, of moet je dat goedkope kapje van je baas dragen? Hoe zit dat nou....

 

Mondkapjes voor reizen met het OV

De Belastingdienst heeft bepaald dat de mondkapjes sinds 1 juni behoren tot de werkelijke kosten openbaar vervoer omdat ze verplicht zijn gesteld. Daarmee is het helder voor de rijksoverheid, die de ambtenaren de werkelijke kosten openbaar vergoedt: mondkapjes zijn declarabel. Voor woon-werkverkeer en dienstreizen met het OV wordt voor iedere enkele reis 1 mondkapje vergoed. Weggooimondkapjes dus 2 per reis, en het kunnen meerdere reizen per dag zijn. Herbruikbare mondkapjes zijn ook declarabel, dan is er geen aantal genoemd. Reis je drie dagen per week, zou je 6 mondkapjes voor de enkele reizen nodig hebben, die je wekelijks kunt hergebruiken. Als voorbeeld.

Er zitten een paar voorwaarden aan vast: de afspraken die je hebt gemaakt over reizen en thuis werken, of je het OV gebruikt voor woon-werkverkeer/dienstreizen en of je ook mondkapjes gebruikt die de dienst ter beschikking stelt.

Overheden zoals de politie vragen medewerkers om mondkapjes voor reizen met het OV zelf te kopen en te declareren.

Voor het overige geldt dat er geen juridische basis is om vergoeding van je OV-mondkapjes van de werkgever te claimen. Je bent nl als werknemer zelf verantwoordelijk voor de wijze waarop je naar en van het werk reist. Hoewel het geen wettelijke verplichting is, vergoedt de werkgever de reiskosten vaak wel tot een bepaald (fiscaal) maximum.

Je kunt je voor vergoeding van de OV-mondkapjes dusniet op een wettelijk recht beroepen. Maar het mág wel en als werkgevers dat met hun werknemers afspreken kunnen ze de mondkapjes onbelast vergoeden.

Mondkapjes voor de uitvoering van je werk

Wettelijk is de werkgever verplicht te zorgen voor een veilige werkplek. Als je werkt in een omgeving waar je kans loopt op besmetting door het coronavirus, is de werkgever verplicht om beschermingsmateriaal aan te bieden. Op overheid.nl staat: Voor medewerkers die een mondkapje moeten dragen en gebruiken voor hun werk, zoals medewerkers in het openbaar vervoer, maakt de werkgever afspraken om hierin te voorzien.

Als er niet een centrale afspraak gemaakt is dat je zelf je mondkapje kunt kopen en declareren, zul je dus eerst met de baas moeten overleggen of dat mag, en waarom je dat graag zou willen. Veel werkgevers komen hun mensen tegemoet in hun wensen om mondkapjes te dragen voor hun veiligheid, daar is iedereen mee gebaat. Het gaat er dan nog om de condities af te spreken: door wie worden ze wanneer, met welke kwaliteitseisen en in welke aantallen voor welke gebruiksperiode aangeschaft.

 

Als je baas de noodzaak niet onderschrijft zal hij de mondkapjes mogelijk niet vergoeden. De vakbonden helpen mensen die vinden dat hun baas onvoldoende veiligheid op de werkplek (= in het werk) aanbiedt.

Te allen tijde kun jij zelf besluiten een mondkapje te dragen. De overheid geeft nl. aan waar het mondkapje verplicht is (met sancties) en waar het geadviseerd wordt (zonder sancties). Maar er is niet bepaald waar het dragen van een mondkapje NIET zou mogen. Het dragen van mondkapjes is ook niet in strijd met de wet gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding (de uitzonderingsbepaling gezondheid en veiligheid is van toepassing).

 

Kortom: in een aantal sectoren en bij grote bedrijven is geregeld of er mondkapjes gedragen moeten of mogen worden op kosten van de werkgever en of je ze zelf mag kopen en declareren. Is het niet geregeld zul je altijd moeten overleggen. Wat doen collega’s, wat vindt je baas? In veel gevallen kom je er samen uit.