Waarom mondkapjes van Jana Cotton Design?

Minder stress

Mondkapjes hebben we in deze Corona-tijd nodig op plekken waar de anderhalve meter afstand niet te garanderen is. Het kan verplicht zijn, zoals in het openbaar vervoer hier in Nederland, en bijv. in Duitsland ook in winkels. Of wenselijk, vanuit je eigen verantwoordelijkheid voor jouw gezondheid en die van anderen. Mijn ervaring is dat je met een mondkapje minder gestresst bent om anderen te ontwijken. Niet iedereen hanteert dezelfde anderhalve meter... In Duitsland doe je tussen alle mondkapjes veel meer ontspannen je boodschappen dan in onze supermarkten

Men neme een lapje

Goede zaak dus, die mondkapjes. Inwoners van Hongkong bijvoorbeeld, wijs geworden door Sars, wachtten niet op overheidsmaatregelen maar begonnen ogenblikkelijk mondkapjes te dragen. Met als gevolg een veel lagere besmettingsgraad. Maar in Nederland polderden we eerst of niet-medische mondkapjes wel of niet helpen. Bij het 'beter dan niks"-oordeel ging iedereen met een naaimachine stoffen mondkapjes maken.  Naar voorbeeld van medische mondkapjes: lapjes met vouwen er in. Of het Olson-model: 2 lapjes met een bolling in de middennaad over de neus. Zo wilden de ziekenhuizen en zorginstellingen ze hebben voor niet-medisch gebruik, en je maakt er 30 per uur. Van ieder katoentje dat je maar op de plank hebt liggen. 

Nu ziet het er naar uit dat het nog lang, zeker maanden, gaat duren dat iedereen ergens een mondkapje moet dragen.  Eerst ging het alleen om beschikbaarheid en effectiviteit. De gedachte leeft dat mondkapjes onderdeel van het straat- en modebeeld zullen gaan worden. Dan gaat de kwaliteit van pasvormen/modellen en materialen ook een rol spelen. Vanuit mijn ontwerp- en communicatie-achtergrond en gestimuleerd door vrienden begon ik een onderzoek.

Mondkapjes in stijl

Over doelmatigheid van mondkapjes zijn genoeg onderzoeksrapporten van medische en wetenschappelijke organisaties te vinden. Meerlaags katoen of jersey voldoet het beste in de combinatie ademingsgemak en safety. Het gebruik van filters en een goede pasvorm/aansluiting op het gezicht zijn bepalend voor de effectiviteit van het voorkomen van besmetting door de druppeltjes met het virus  er in.

Ik vond drie varianten van mondkapjes: Chinees, Japans en Amerikaans, die een betere pasvorm leken te bieden, maar nog niet voor het Europese gezicht. Ik heb nieuwe proefmodellen ontworpen, getest en aangepast. Drie modellen overleefden die fase, maar waren niet eenvoudig en snel te maken. Het is een lastige overweging geweest om te investeren in tijd en middelen om de mondkapjes efficiënt in eigen atelier te produceren voor een consistent en hoogwaardig aanbod in een webwinkel. Maar het leek de moeite waard om nu voor de mensen van de nood een deugd te maken. Met grote zorg heb ik  geschikte stoffen ingekocht, de eerste voorraad gemaakt in alle soorten en maten, en een eigen webshop gemaakt. De mondkapjes van Jana Cotton Design gaan nu over de digitale toonbank. Door ook maatwerk in opdracht te doen, leer ik steeds beter kennen waar mensen prijs op stellen en kan de detaillering van de modellen daar weer op aanpassen..

 

Met een klein team werken we nu aan de pop-up shop wanneer en hoe we maar kunnen om aan de vraag te voldoen. We willen het volhouden zolang het gaat en zolang het nodig is, om bij te dragen aan ieders inspanningen om het virus in te dammen, het liefst in stijl.

Want als het moet, kan het net zo goed.....

 

Jana